ANP31 dec '11 15:43Aangepast op 31 dec '11 16:12

Oppositie eensgezind over tijdperk na Assad

CAIRO (ANP) - Twee vooraanstaande coalities die de oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad domineren, zijn het eens geworden over belangrijke uitgangspunten.

De vooral uit ballingen bestaande Syrische Nationale Raad en het vooral in het binnenland actieve Nationale Coördinatiecomité van Krachten voor Democratische Verandering hebben een document getekend waarin ze hun geschillen uit de weg ruimen en beloven samen een democratische rechtsstaat op te bouwen na het tijdperk van Assad. Dit hebben betrokken leiders zaterdag bekendgemaakt.

Ze hebben het stuk vrijdag al getekend en leggen het zondag in Caïro voor aan de voorzitter van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi.

Militair ingrijpen

Een belangrijk meningsverschil over buitenlands militair ingrijpen is opgelost. De Nationale Raad, die ijverde voor buitenlandse interventie, neemt gas terug. In het document verwerpt iedereen ,,buitenlandse militaire interventie die de soevereiniteit of stabiliteit van het land in gevaar brengt, maar Arabische interventie is niet buitenlands''.

Na de val van Assad moet er een verlengbare overgangsperiode van een jaar komen. In die tijd moet een grondwet worden opgesteld die een parlementaire democratie verankert. De ondertekenaars keren zich in felle bewoordingen tegen dreigingen die het land intern verdelen zoals etnische, religieuze of seksuele discriminatie en ,,sektarische militarisering'' .


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen