ANP12 dec '11 09:13Aangepast op 12 dec '11 10:00

AEX begint in mineur

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs maandag in mineur aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Beleggers bleven voorzichtig nadat kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde dat de kredietwaarderingen van EU-landen onder druk blijven staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 301,38 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 456,47 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,5 en 1,3 procent.

De aanvankelijke opluchting onder beleggers over het strengere begrotingsakkoord van vrijdag maakte plaats voor een toenemende bezorgdheid over de economische impact van de plannen en het besef dat er nog een lange weg is te gaan.

Eerste stap

,,Een eerste stap is gezet, maar de weg is nog lang en bochtig. De bezuinigingsmaatregelen zullen een zeer negatief effect hebben op de economische groei en 2012 zal daardoor een zeer uitdagend jaar worden in economische termen'', aldus Philippe Gijsels, hoofd van Research en Marketing bij BNP Paribas Fortis Global Markets.

Ook liet directeur Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds weten dat het EU-akkoord een stap in de goede richting is, maar nog geen gehele oplossing voor de schuldencrisis biedt.

EBA

Daarnaast waarschuwde de Europese bankentoezichthouder EBA dat banken een nieuwe kredietcrisis kunnen veroorzaken als ze te risicomijdend zijn. Banken kiezen er al maanden voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Ze zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen als ze het aan branchegenoten uitlenen.

In de AEX zakte ING 2,8 procent. De bank en verzekeraar doet een bod op een deel van de uitstaande obligaties met een waarde van 5,8 miljard euro. ING ziet door de handeling een positieve impact op zijn kapitaalpositie.

Pharming

TNT Express verloor 0,6 procent. De pakketbezorger verkoopt zijn wegactiviteiten in India aan de logistieke tak van India Equity Partners (IEP). De verkoop gaat vanaf 30 december in.

In de MidKap was Pharming de grootste stijger met een winst van ruim 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een Amerikaans patent gekregen op het gebruik van zijn product Ruconest/Rhucin. Bouwbedrijf Heijmans was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een min van 2,8 procent.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3375 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 98,70 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent tot 107,76 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen