Tijd dringt voor Europa
AMSTERDAM (AFN) - De Europese schuldencrisis hangt, ondanks de vele toezeggingen van regeringsleiders om de problemen uit de weg te ruimen, nog altijd als een donkere wolk boven de financiële markten. Volgens veel critici gaan de stappen die tot op heden zijn gezet lang niet ver genoeg en hebben de eurolanden nog maar enkele weken de tijd om een nieuwe recessie te voorkomen.
De regeringsleiders van de eurolanden spraken op 21 juli onder meer af hun reddingsfonds (EFSF) een sterkere positie te geven, door het in staat te stellen obligaties op te kopen van eurolanden met financiële problemen. Daarnaast werd aan Griekenland een nieuw pakket noodleningen toegezegd, waarbij private investeerders een deel van de kosten op zich zouden nemen. Ruim 2 maanden later is het echter nog altijd niet zeker of deze plannen door alle nationale parlementen worden aangenomen. Zo dreigt een mogelijk Slowaaks 'nee' de implementatie op losse schroeven te zetten.
Volgens veel deskundigen zijn de beloftes echter hoe dan ook te mager om een verdere escalatie van de crisis te voorkomen. De vrees dat de problemen overslaan van de kleine eurolanden Griekenland en Portugal naar economische grootmachten als Italië en Spanje wordt zonder een forse uitbreiding van het noodfonds (nu 440 miljard euro) niet weggenomen, stellen zij.
Tegen uitbreiding
Zowel de Duitse als de Nederlandse regering liet in de afgelopen dagen echter nogmaals duidelijk weten niets te zien in een uitbreiding van het fonds. De eurolanden overwegen wel het fonds op een kunstmatige manier op te voeren, maar zijn het er nog niet over eens op welke manier dat zou moeten gebeuren.
Ondertussen dreigt de reddingsoperatie van Griekenland al te stranden voordat het nieuwe hulppakket kan worden aangesproken. De Griekse regering bevestigde dit weekeinde dat de voorwaarden voor de volgende uitkering van leningen uit het oude hulppakket niet worden gehaald . Als dat ertoe leidt dat Griekenland die volgende tranche van 8 miljard euro niet krijgt, dan komt het land deze maand al geld tekort om aan zijn verplichtingen te voldoen.
Deze problemen dwingen Europa tot een harde keuze, stelden economen van het IMF bij hun jaarvergadering eind september in Washington. Of er wordt besloten de Griekse schulden de komende jaren volledig te financieren, of er wordt besloten tot een herstructurering die de Europese financiële sector met grote verliezen opzadelt. Uitstel van die keuze vergroot de kans op verdere besmetting van andere landen en op een zware recessie in Europa, waarschuwden zij.