ANP11 dec '11 18:01Aangepast op 11 dec '11 19:47

Rusland onderzoekt verkiezing na massaprotest

MOSKOU (ANP) - De Russische president Dmitri Medvedev heeft zondag opdracht gegeven onderzoek te doen naar mogelijke fraude tijdens de parlementsverkiezingen. Een dag eerder gingen tienduizenden Russen de straat op om nieuwe verkiezingen te eisen.

Medvedev liet in een verklaring op zijn Facebookpagina weten dat er geen nieuwe verkiezingen komen. Hij heeft al wel opdracht gegeven om onderzoek te beginnen naar onder meer meldingen dat er valse stembiljetten in de stembussen terecht zijn gekomen.

De regeringspartij Verenigd Rusland van Medvedev en premier Vladimir Poetin wist bij de verkiezingen op 4 december nipt haar meerderheid in het parlement (Doema) te behouden. Maar op internet zijn veel filmpjes te zien die wijzen op fraude. Met gsm's en cameraatjes zijn beelden gemaakt van mensen die proberen extra biljetten in de stembussen te stoppen

Het protest in Moskou trok meer dan 50.000 mensen. Het was de grootste demonstratie in de hoofdstad sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991. Ook elders in het land gingen duizenden mensen de straat op. Veel betogers eisten ook het vertrek van Poetin. Die wil volgend jaar maart terugkeren als president.

Gerelateerde artikelen