ANP29 dec '11 09:29Aangepast op 29 dec '11 09:50

Beursgorilla legt het af tegen AEX

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het aandelenpakket dat ooit gekozen werd door een gorilla heeft voor het eerst in 12 jaar slechter gepresteerd dan de AEX-index. Dat maakte de financiële website BeursGorilla donderdag bekend.

Het verlies van beursaap Jacko over 2011 kwam uit op liefst 45,2 procent. Ter vergelijking: de AEX verloor in die periode 'slechts' 13,5 procent.

De zwaar verliesgevende aandelenportefeuille werd door de gorilla begin 2000 samengesteld aan de hand van bananen, waarop een labeltje met een beursfonds hing. Sindsdien past een softwareprogramma het pakket elke maand aan, door het aapgedrag na te bootsen.

Eurocrisis

,,Jacko wist de grote kredietcrisis in 2008 en 2009 goed te weerstaan en met ruim gemak de AEX te verslaan. De eurocrisis is de beleggende gorilla echter teveel geworden'', aldus de website.

Gekeken naar het algehele rendement over de afgelopen 12 jaar, verdiende de behaarde vermogensbeheerder echter aanzienlijk meer ten opzichte van de Amsterdamse beursgraadmeter. Gemiddeld bedroeg de winst ruim 30 procent. De AEX daalde in die periode met bijna 55 procent.

Analistenbureau Iris had er een aantal jaren geleden schoon genoeg van om iedere keer verslagen te worden door een aap. De onderzoekers besloten om de handel van de gorilla grondig uit te vlooien. Het onderzoek leverde 'tal van onjuistheden en inconsistenties' op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen