ANP10 dec '11 17:52

Klimaattop lijkt vlotgetrokken

DURBAN (ANP) - De onderhandelingen bij de klimaattop lijken vlotgetrokken, na 13 dagen van gesteggel en vertragingen. Onderhandelaars in het Zuid-Afrikaanse Durban komen zaterdagavond voor het eerst plenair bijeen voor informeel overleg. Daarbij moet blijken of er voldoende steun is voor de circa 60 pagina's tellende ontwerp-slotverklaring. Als er voldoende steun is, kan een formeel besluit vallen.

In de verklaring staat dat volgend jaar al een proces in gang moet worden gezet dat voor 2015 moet uitmonden in een deal over minder uitstoot van broeikasgas CO2. ,,De vraag is of VS, China en India hiermee kunnen instemmen'', zei Bas Eickhout, klimaatwetenschapper en Europarlementslid voor GroenLinks. ,,Maar dat er een plenaire bijeenkomst is aangekondigd, is een goed teken. Een akkoord is nog haalbaar''.

Aan de klimaattop doen duizenden onderhandelaars uit 192 landen mee, maar veel delegatieleden zijn al onderweg naar huis. De conferentie zou al vrijdag aflopen. ,,Het is chaos, met zoveel deelnemers die vertrekken of hun vluchten proberen om te boeken. Men is moe en heeft het wel gehad'', vertelt Eickhout, die zelf net het conferentieoord heeft verlaten. ,,Er is ongelooflijk veel irritatie over het Zuid-Afrikaanse voorzitterschap. Het gaat traag en dan bleken er weer teksten verdwenen waar al een akkoord over was.''

Slap

Veel kleinere landen zijn al vertrokken, onder wie de kleinere eilandstaten die juist het kwetsbaarst zijn voor stijgende zeeniveaus. De Europese Unie, ontwikkelingslanden en eilandstaten veegden vrijdagavond nog een ontwerptekst van gastheer Zuid-Afrika van tafel. Ze vonden deze te slap, omdat pas vanaf 2020 sprake zou zijn van afspraken om de uitstoot te verminderen.

Zonder afspraken over vermindering van de CO2-uitstoot zal de gemiddelde temperatuur op aarde circa 3,5 graden stijgen. Dat leidt tot meer droogte en overstromingen, aldus Duits onderzoek.

Gerelateerde artikelen