ANP3 nov '11 12:54

Beurzen hopen op val Griekse regering

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag na een grillig verloop een herstel zien. De ontwikkelingen in Griekenland volgden elkaar tijdens de ochtendhandel in snel tempo op. De hoop dat de Griekse premier George Papandreou opstapt en zijn referendumplan in de prullenbak verdwijnt, zorgde uiteindelijk voor herstel op de beurzen.

,,De stemming is volledig omgeslagen. De hoop dat het Griekse referendumplan van tafel is, zorgt in ieder geval voor dit moment voor opluchting onder beleggers. De vraag blijft echter hoe dit alles op de langere termijn zal gaan uitpakken'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op exact 300 punten. De MidKap-index won ook 0,6 procent tot 469,55 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,2 en 1,6 procent. De euro was 1,3785 dollar waard, tegen 1,3770 aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Spoedzitting

Het kabinet van de Griekse premier Papandreou houdt sinds 11.00 uur een spoedzitting. Binnen de regering is onenigheid ontstaan over het plan van Papandreou een referendum te houden over het financiële hulppakket aan het land. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos en de minister van Ontwikkeling Michalis Chryssohoidis zouden tegen een referendum zijn.

Dimitris Lintzeris, een lid van de socialistische partij Pasok van Papandreou, riep de premier donderdag op af te treden. In het parlement wordt vrijdag een vertrouwensstemming gehouden en het is verre van zekerdatPapandreou die zal overleven.

G20

Beleggers hielden hun blik ook gericht op het Franse Cannes, waar de G20-landen bijeenkomen om de Europese schuldencrisis te bespreken. Ook zullen ze letten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), waar de Italiaan Mario Draghi afgelopen dinsdag het roer overnam van Jean-Claude Trichet.

Daarnaast verwerkten de beurzen een stroom aan bedrijfsresultaten, die door de gebeurtenissen in Griekenland naar de achtergrond werden verdreven.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam, dat woensdag nabeurs de resultaten bekendmaakte, was de grootste stijger in de AEX met een plus van ruim 9 procent. Staalconcern ArcelorMittal verloor 1,2 procent. Het bedrijf liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten somber gestemd te zijn over de staalmarkt.

ING steeg 5,9 procent. De bank en verzekeraar zag de winst in het derde kwartaal fors toenemen. Het resultaat van het bankbedrijf stond echter onder druk. De bank kondigde daarom maatregelen aan die leiden tot het verlies van 2700 banen.

Levensmiddelenconcern Unilever leverde 2,2 procent in. Het bedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal met zo'n 5 procent stijgen. De winstmarge van het concern stond echter onder druk door dure grondstofprijzen.

Gerelateerde artikelen