ANP21 sep '11 13:39

Grote betogingen op Westoever

EPA
EPA

RAMALLAH (ANP) - Tienduizenden Palestijnen zijn woensdag op de Westelijke Jordaanoever de straat opgegaan om steun te betuigen aan het plan van president Mahmoud Abbas om vrijdag de Verenigde Naties om volwaardig lidmaatschap te vragen voor zijn grotendeels bezette land Palestina.

Een zegsman van de Palestijnse autoriteiten zei dat er in verscheidene plaatsen grote demonstraties zijn. Alle 8000 Palestijnse agenten zijn opgetrommeld om te voorkomen dat betogingen uit de hand lopen.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie werd in 1974 waarnemer bij de VN. De PLO-delegatie heet sinds 1988 die van Palestina.

Israël en de VS verzetten zich fel tegen het plan van Abbas. Israël heeft, altijd gesteund door de VS, met 'de Palestijnen' gesproken over het slepende conflict over wat ooit het VN-mandaatgebied Palestina was. 'De Palestijnen' zijn juridisch een vaag begrip waarmee niet op voet van gelijkheid is onderhandeld. Die verhouding wijzigt zich mogelijk als Palestina als volwaardig land wordt gezien, want dat verbetert de rechtspositie van 'de Palestijnen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen