ANP2 dec '11 15:56Aangepast op 2 dec '11 16:44

Beurzen blijven positief

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven vrijdagmiddag goedgemutst. Optimisme in Europa over de crisisaanpak en een enigszins meevallend Amerikaans werkloosheidscijfer zorgden voor een opgewekte stemming bij beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,4 procent hoger op 301,18 punten. De MidKap-index steeg 1,9 procent tot 460,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,9 en 1,3 procent.

In New York stonden de beurzen een uur na opening tot 1,2 procent hoger. De Amerikaanse banengroei viel in november iets lager uit dan verwacht, terwijl de werkloosheid onverwacht afnam tot 8,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009.

Begrotingsunie

De contouren van de crisisplannen werden richting de Europese top op vrijdag 9 december ook steeds duidelijker. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet in de Bondsdag weten dat de crisis niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Het streven is volgens Merkel om de economische en monetaire unie te versterken. Volgens haar wordt de noodzaak van een begrotingsunie inmiddels breed gedragen. Ze liet verder weten tegen eurobonds te blijven.

Volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers pakt Duitsland het probleem bij de kern aan, door op een begrotingsunie aan te sturen. ,,Het is misschien een lange weg, maar het is wel de juiste weg. Het systeem moet gezonder worden'', aldus Nugteren.

Europees verdrag

De Franse president Nicolas Sarkozy liet eerder al weten dat Frankrijk en Duitsland zich samen zullen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline. Merkel en Sarkozy komen maandag met een concept voor de hervorming van de muntunie.

Op hulp uit China lijkt Europa daarentegen niet te hoeven rekenen. Het land wil zijn buitenlandse valutareserves niet aanspreken om Europa te redden. ,,Het argument dat China Europa moet redden houdt geen stand'', aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Fu Ying.

ING

In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de stijgers aan met een winst van 6,7 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 3,6 procent. Randstad klom 3,7 procent. De uitzender liet voorafgaand aan een investeerdersdag weten dat het bedrijf de groei die in het derde kwartaal al zichtbaar was heeft weten vast te houden in het vierde kwartaal.

Heineken daalde 0,3 procent. De bierbrouwer neemt Galaxy Pub Estate in het Verenigd Koninkrijk over voor 480 miljoen euro. Galaxy, dat eigendom was van Royal Bank of Scotland, bestaat uit 918 pubs.

De euro was 1,3445 dollar waard, tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 100,39 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen