ANP16 jun '11 17:12

Laatste pleidooi voor onverdoofde slacht

DEN HAAG (ANP) - Joodse - en moslimorganisaties probeerden donderdag met soms emotionele redes Tweede Kamerleden te overtuigen om af te zien van het verbod op de onverdoofde slacht van dieren.

,,De gedachte in de Kamer dat zo’n praktijk wel achterhaald moet zijn, daar bereikt u slechts mee dat de gedecimeerde Joodse gemeenschap zich ernstig gekwetst, verlaten en bedonderd voelt'', zei de Joodse Gemeente Amsterdam.

Jonathan Sachs, afgevaardigde van het Britse Hogerhuis en tevens opperrabijn kwam uit het Verenigd Koninkrijk over om uit te leggen waarom hij zich zorgen maakt over de godsdienstvrijheid in Nederland. ,,U staat op het punt één van de oudste religieuze rechten in te perken. Vier eeuwen geleden werd de religieuze vrijheid in Nederland geboren. En nu is Nederland de plek waar diezelfde religieuze vrijheid langzaam begint te sterven.’’

Samenwerken

Sachs hamerde er in de hoorzitting ook op dat religieuze organisaties en de overheid moeten samenwerken. ,,Dit is niet de weg. We hadden gedacht dat we de eeuwenoude strijd om religieuze overtuigingen hadden gewonnen. Maar nu beginnen we weer bij het begin.'' Ronnie Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam neemt het de Kamerleden kwalijk dat ze op geen enkele wijze rekening hebben gehouden met ,,pijnlijke'' historische omstandigheden van de Joodse gemeenschap. ,,Het totale gebrek aan historisch besef van de Joden in Nederland en de klaarblijkelijke onmogelijkheid om u daarin te verdiepen, raken ons diep, zeer diep.''

Godsdienstvrijheid sluit dierenwelzijn niet uit, benadrukten de religieuze organisaties. De wetswijziging levert de dieren per saldo niets op, vinden ze. ,,Maar de religieuze vrijheden worden wel onomkeerbaar één voor één afgenomen'', zei Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims & Overheid.

Gerelateerde artikelen