ANP9 mrt '11 18:28

Koningin zegt het met parels in Qatar

DOHA (ANP) - Koningin Beatrix is woensdagochtend begonnen aan haar staatsbezoek aan Qatar. Meteen na aankomst op het vliegveld van Doha ging ze naar het paleis van emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani. Die ontving de vorstin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de witte marmeren hal van de Ameri Diwan, waar een erewacht stond opgesteld en de volksliederen werden gespeeld.

Na de korte plechtigheid, waarbij de Nederlandse media mondjesmaat aanwezig mochten zijn en de Qatarese pers helemaal niet, was er een kort kennismakingsgesprek in de audiëntiezaal, werden de bij staatsbezoeken gebruikelijke geschenken uitgewisseld en wederzijds hoge onderscheidingen verleend. Koningin Beatrix kreeg de Orde van de Onafhankelijkheid, het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw was voor de emir.

Qatar behoort door een overvloed aan olie en vooral gas tot de rijkste landen van de wereld. Bij de bouw van het paleis zijn derhalve kosten noch moeite gespaard. Daarbij is evenals in Oman, waar de koningin dinsdagavond te gast was bij sultan Qaboos, teruggegrepen op klassieke Arabische motieven, waarvoor een hele marmergroeve is uitgehakt. Vast onderdeel van elk bezoek is ook het staatsbanket, een diner met toespraken en een heildronk op de gast en gastheer. In Qatar is dat anders. Er is geen diner, maar een officiële lunch in het paleis, zonder tafelredes en toast, aansluitend op de welkomstceremonie.

Woensdagavond zijn de Oranjes in plaats van voor een staatsbanket uitgenodigd voor een familiediner bij de emir, een samenzijn in informele sfeer zoals onder de Arabische heersers en families gebruikelijk is. De koningin maakte in haar kleding een hoffelijk gebaar naar Qatar, dat voor de vondst van olie, leefde van de parelvisserij: een parelketting en dito oorbellen herinnerden daaraan.

Gerelateerde artikelen