ANP9 mrt '11 12:01Aangepast op 9 mrt '11 13:00

Beurs Amsterdam noteert lichte winst

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag licht in de plus. De financiële fondsen stonden bij de sterkste stijgers op het Damrak.

De AEX-index noteerde om kwart voor één een winst van 0,5 procent op 368,31 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 0,4 procent tot 645,47 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent omhoog, die in Londen daalde 0,1 procent.

De AEX werd vooral getrokken door de financiële fondsen. Die profiteerden onder meer van een optimistische winstverwachting van Bank of America. De Amerikaanse bank sprak dinsdag voor de langere termijn een jaarlijkse winstprognose uit van 40 miljard dollar voor belastingen en dat was beter dan analisten hadden verwacht.

ING

Verder werd woensdag gemeld dat ING is begonnen met de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct USA. Volgens de krant The New York Post is de maximale verkoopsom 10 miljard dollar. Een woordvoerder van ING wilde daarop geen commentaar geven. Het aandeel ING ging 2,9 procent omhoog, waarmee het fonds de sterkste stijger in de AEX was. Aegon won 1,8 procent. In de MidKap klom SNS Reaal 2,9 procent.

De financiële fondsen zitten de laatste tijd in de lift omdat aflossingen van staatssteun werden aangekondigd, aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers. ,,Het aflossen van staatssteun klinkt beleggers als muziek in de oren.''

Ruwe Amerikaanse olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie stond op 104,90 dollar. Het oliekartel OPEC zei dinsdag een productieverhoging te overwegen om de gedaalde productie in Libië te compenseren. Beleggers trokken zich vrij weinig aan van de relatief hoge olieprijs. ,,Het is knap dat met de huidige oliedruk de beurs standhoudt op dit niveau'', zei Blok.

Kabelbedrijf TKH steeg 3,6 procent. Het bedrijf kwam woensdag met cijfers over 2010 die de verwachtingen van analisten overtroffen. Ook was TKH positief gestemd over de ontwikkelingen dit jaar.

Sterkste stijger

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS was in Parijs de sterkste stijger met een winst van 2,8 procent. Het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus heeft over 2010 een winst behaald van 553 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 763 miljoen euro.

De euro noteerde een stand van 1,3930 dollar. Bij het sluiten van de Europese handel dinsdag was de euro 1,3910 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen