ANP28 dec '11 09:36Aangepast op 28 dec '11 10:02

Banken stallen opnieuw meer bij ECB

ANP
ANP

FRANKFURT (AFN) - Europese banken hebben dinsdag opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat bleek woensdag uit cijfers van de ECB.

De banken brachten in totaal 452 miljard euro onder bij het nachtloket van de centrale bank. Voorafgaand aan het kerstweekeinde liepen de deposito's vrijdag al op tot het recordbedrag van 411,8 miljard euro. Het vorige record (385 miljard euro) werd in juni 2010 genoteerd.

De grote bedragen die de banken bij de ECB onderbrengen zijn een duidelijk teken van de onrust op de financiële markten. Banken houden hun overtollige middelen liever aan bij de centrale bank, in plaats van ze tegen een hogere rente aan elkaar te lenen.

De ECB voorzag de Europese banken vorige week nog voor in totaal 489 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen. Dat geld was bedoeld om het vertrouwen op de bancaire markten te herstellen en de handel in staatsobligaties van zwakkere eurolanden weer aan te zwengelen. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de middelen vooral weer bij de ECB worden geparkeerd.

Gerelateerde artikelen