ANP8 jun '11 13:37

Lagarde op IMF-campagne in China

PEKING (AFN) - De Franse minister van Financiën Christine Lagarde heeft woensdag in China geprobeerd steun te verwerven voor haar kandidatuur voor de toppositie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dinsdag was ze al in India.

Lagarde ontmoette woensdag de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi, centralebankpresident Zhou Xiaochuan en vice-premier Wang Qishan. De Chinezen houden zich vooralsnog op de vlakte over de kandidatuur van de Française, die algemeen als de belangrijkste kandidaat wordt gezien om haar gearresteerde landgenoot Dominique Strauss-Kahn op te volgen. ,,Het is een open discussie. Er zijn meerdere mensen op campagne'', zei Yang woensdag na zijn ontmoeting met Lagarde.

De voorzichtige houding van de Chinezen is opmerkelijk, omdat een woordvoerder van de Franse regering twee weken terug nog met grote stelligheid meldde dat de Chinezen positief zouden staan tegenover een directeurschap van Lagarde.

India

Ook India weigert voorlopig zich achter Lagarde te scharen, die zich al wel gesteund weet door de 27 EU-landen en Rusland. ,,We willen dat de nieuwe directeur van het IMF wordt gekozen op basis van verdienste, niet op basis van nationaliteit,'' aldus minister van Financiën Mukherjee dinsdag. De Indiêrs willen bovendien dat er een consensus-kandidaat komt.

De belangrijkste tegenkandidaat van Lagarde, de Mexicaanse centralebankpresident Agustin Carstens, komt vrijdag overigens ook naar India om te lobbyen voor zijn kandidatuur.

Gerelateerde artikelen