ANP19 aug '11 06:23

Overvallers sneller gepakt met nieuw protocol

DEN HAAG (ANP) - De politie gaat vanaf 1 september intensief gebruikmaken van een nieuw protocol om overvallers op heterdaad te pakken. Zodra een overval is gepleegd, wordt een zogenoemde 'Staat van Politie Alarm’ (SPA) afgekondigd en gaan alle op dat moment beschikbare eenheden op diverse strategische plekken staan rond de locatie van de overval.

Dit 'drieringensysteem’ moet de pakkans van overvallers gericht vergroten, zo meldde de Raad van Korpschefs vrijdag. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft deze aanpak zich de afgelopen maanden al bewezen.

Vooral de coördinator in de meldkamer heeft een belangrijke rol in het snel uitzetten van de diverse auto’s en agenten. Het gebeurt nu nogal eens dat er veel politie naar de plaats van het misdrijf komt, wat relatief weinig zin heeft. Behalve naar mogelijke vluchtwegen kijkt de politie ook naar locaties waarvan bekend is dat er veel criminelen komen en waarvan wordt vermoed dat de overvallers daar heen kunnen gaan.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de korpsen al procedureel voorbereid op de nieuwe aanpak. De andere korpsen moeten snel volgen, aldus een zegsman.

Gerelateerde artikelen