ANP5 dec '11 12:29Aangepast op 5 dec '11 13:39

Belgen lenen voor ruim 5,7 miljard aan Staat

BRUSSEL (AFN) - Belgische particuliere beleggers hebben voor een recordbedrag geleend aan de staat. Het gaat om totaal 5,73 miljard euro, zo maakte het zogenoemde Agentschap van de Schuld maandag bekend.

België gaf de afgelopen dagen staatsbons uit, dat is verhandelbaar staatspapier voor kleine, particuliere beleggers. Die konden hier tot afgelopen weekeinde op inschrijven. Er waren drie verschillende obligatieleningen van 3, 5 en 8 jaar. De staat bood hogere rentes dan die voor een normale spaarrekening.

De lening van 5 jaar bleek met name lucratief. Die obligatie leverde de Belgische staat ruim 4,7 miljard euro op.

Staatsbons

Demissionair premier Yves Leterme had zijn landgenoten opgeroepen staatsbons te kopen. Hij wilde voorkomen dat de staat duurder op de financiële markten moest lenen. Banken deden bij klanten een beroep op de burgerzin.

Met de ruim 5,7 miljard euro is zelfs het succes van de staatsbons tijdens de vorige crisis van 2008 ruimschoots overtroffen. Toen leenden de Belgen bijna 500 miljoen euro aan de staat. Bij de vorige uitgifte vanstaatsbons in september vloeide slechts 80 miljoen in de staatskas.

Gerelateerde artikelen