ANP9 dec '11 11:38

'Maximaal 1 jaarloon bij vertrek bestuurder'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten genoegen nemen met een vergoeding van maximaal één jaarsalaris als ze na onenigheid ontslagen worden bij hun bedrijf. Daarvoor pleitte vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen vrijdag.

Hij vindt dat dat ook moet gelden voor bestuurders met contracten van vóór 2004, die tot nog toe niet zijn gehouden aan de code voor behoorlijk bestuur in het Nederlands bedrijfsleven.

In 2010 zijn in twee gevallen de code niet nageleefd waarbij bestuurders zonder uitleg toch een ontslagvergoeding van meer dan één jaarsalaris kregen. Verhagen wil dat via een moreel appel helemaal terugdringen.

Hij is tegen het verankeren van delen van de code in de wet. De code schiet dan zijn doel voorbij, meent Verhagen. Bestuurders gaan dan ,,slaafs regeltjes opvolgen en braaf vinkjes zetten'' in plaats van ,,nadenken over wat maatschappelijk acceptabel is'', aldus Verhagen. Hij roept de Kamer op terughoudend te zijn met het omzetten van delen van de code in wetgeving.

Gerelateerde artikelen