ANP11 dec '11 15:10

Moeizame klimaattop levert mager akkoord op

Joop Atsma. ANP
Joop Atsma. ANP

DURBAN (ANP) - De klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban heeft in de nacht van zaterdag op zondag een waterig compromis opgeleverd. Harde afspraken werden niet gemaakt, alleen toezeggingen om rond 2015 een nieuw klimaatverdrag af te sluiten. Dat moet rond 2020 in werking treden.

De top duurde anderhalve dag langer dan gepland. Het overleg werd overschaduwd door meningsverschillen. De Europese Unie, ontwikkelingslanden en eilandstaten die dreigen te verdwijnen onder de stijgende zeespiegel wilden bindende afspraken maken over de vermindering van CO2-uitstoot. Belangrijke vervuilers als China, India en de Verenigde Staten wilden echter alleen vrijwillige toezeggingen doen.

De deelnemers aan de klimaattop in Durban besloten zondag wel het Kyoto Protocol te verlengen. Dat verdrag uit 1997, waarin was afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen, zou volgend jaar aflopen. China, India en de VS deden echter niet mee aan 'Kyoto', en de andere landen mogen zelf bepalen of ze opnieuw deelnemen. Japan, Rusland en Canada zijn dat niet van plan, hebben ze zondag aangegeven.

Ondanks het uitblijven van harde afspraken zegt de Nederlandse staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) tevreden te zijn over de klimaattop in Durban. ,,Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is'', laat hij in een verklaring weten.

Gerelateerde artikelen