ANP17 jun '11 17:47

Merkel en Sarkozy geven beurzen lucht

AMSTERDAM (ANP) - De hoop op een versnelling in de onderhandelingen over de oplossing van de Griekse schuldencrisis zorgde vrijdag voor opluchting op de Europese beursvloeren. Nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hadden benadrukt op één lijn te zitten, gingen de koersen over een breed vlak omhoog.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,2 procent hoger op 333,11 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de winsten op tot 0,8 procent. De FTSE-index in Londen klom 0,3 procent. De Amsterdamse MidKap was een dissonant. De index voor middelgrote bedrijven sloot 0,1 procent lager op 597,34 punten.

Na een ontmoeting met Merkel zei Sarkozy dat er wat betreft een akkoord over nieuwe hulp aan Griekenland ,,geen tijd te verliezen'' is. Merkel en Sarkozy zeiden één lijn te trekken. Daarbij onderstreepte Merkel dat een vrijwillige bijdrage van de private sector noodzakelijk is.

Enige opluchting

Deze opmerkingen zorgden voor enige opluchting op de markten, die al weken vragen om duidelijkheid over de Griekse crisis. De koers van de euro klom op tot 1,4310 dollar, tegen 1,4150 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Aandelen van financiële fondsen profiteerden. In Frankfurt wonnen Deutsche Bank, Commerzbank en verzekeraar Allianz tot de grotere winnaars. In Parijs stonden Société Générale en Axa bovenaan.

ING

ING was de grootste winnaar in de AEX, met een plus van bijna 3 procent. De bank kondigde donderdagavond laat de verkoop voor 9 miljard dollar van de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct aan. De afstoting van dat onderdeel was een eis van Europa in ruil voor goedkeuring aan de staatssteun die ING door de financiële crisis trok.

Biotechnologiebedrijf MDxHealth was een andere opvallende stijger aan het Damrak. Topman Jan Groen kondigde in een interview met ANP-Reuters aan dat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2012 start met nieuwe testen voor prostaatkanker in de Verenigde Staten. Het aandeel klom 9 procent.

De olieprijs stond door alle zorgen over de wereldeconomie onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,6 procent tot 93,40 dollar. Dat was het laagste niveau sinds eind februari. Brentolie was met 113,30 dollar per vat 0,6 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen