ANP11 dec '11 18:46

EBA: Kans op nieuwe kredietcrisis

ANP
ANP

LONDEN (AFN) - De Europese Bankenautoriteit (EBA) waarschuwde zondag dat banken een nieuwe kredietcrisis kunnen veroorzaken als ze te risicomijdend zijn. Banken kiezen er al maanden voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Ze zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen als ze het aan branchegenoten uitlenen.

Banken gedragen zich in de nasleep van de financiële crisis heel anders dan het publiek zich realiseert, zei topman Andrea Enria van de toezichthouder in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met het Duitse blad Der Spiegel.

,,Op het moment maken we ons zorgen over het andere eind van het spectrum, het probleem dat banken geen geld meer durven uitlenen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een kapitaalschaarste.’’

Niet beknotten

De EBA maakte donderdag bekend dat grote Europese banken in totaal 114,7 miljard euro nodig hebben om bestand te zijn tegen een nieuwe crisis. Om dat kapitaal aan te trekken, mogen ze niet beknotten op de kredietverstrekking. Wel kunnen ze onder meer afzien van het uitkeren van dividend en bonussen en onderdelen verkopen.

,,Als een bank besluit om de geldkraan naar het midden- en kleinbedrijf dicht te draaien, tellen we het daarmee vrijgemaakte geld niet mee in de berekening van de kapitaalratio’’, aldus Enria. De EBA wil dat banken die ratio uiterlijk halverwege volgend jaar hebben verhoogd naar 9 procent.

Volgens Enria zijn er sinds juli slechts enkele grote banken in geslaagd voldoende kapitaal aan te trekken voor hun activiteiten. Op die leningen moesten forse rentes worden betaald. ,,Als banken geen geld kunnen aantrekken, stoppen ze met uitlenen en dat is schadelijk voor de economie’’, aldus Enria. ,,We zitten in een vicieuze cirkel die we moeten zien te doorbreken.’’

Gerelateerde artikelen