ANP18 dec '11 02:07Aangepast op 18 dec '11 08:54

Honderden vermist na scheepsongeluk bij Java

JAKARTA (ANP) - Een houten schip met honderden migranten uit het Midden-Oosten is voor de zuidkust van het Indonesische eiland Java vergaan. Dat meldden Indonesische autoriteiten en media. De Indonesische autoriteiten berichtten dat er tot nu toe 33 mensen zijn gered, maar volgens Sahrul Arifin, hoofd rampenbestrijding in Oost-Java, zijn het er 76. De meldingen over het aantal opvarenden variëren van 250 tot 380.

Het schip zonk zaterdagochtend tijdens een storm. De hulpdiensten kammen het gebied uit waar het schip is gezonken, maar de kans dat ze nog mensen kunnen redden wordt met het uur kleiner. Het slechte zicht bemoeilijkt de reddingsacties.

Het schip met migranten uit onder meer Saudi-Arabië, Iran en Turkije was naar verluidt op weg naar Australië. Het schip zou in de problemen zijn gekomen door hoge golven en doordat het te zwaar beladen was. De traditionele vissersboot zou een capaciteit hebben gehad van ongeveer 100 opvarenden.

Elk jaar proberen honderden migranten Australië binnen te komen. Het land zet Indonesië, vanwaar de meeste boten met asielzoekers vertrekken, onder druk om krachtiger tegen de illegale migratie op te treden. Indonesië nam dit jaar een wet aan, waarin een minimumstraf van 5 jaar cel op mensensmokkel wordt gesteld. Migranten betalen volgens de Australische advocaat Jack Smit, die zaken van migranten behandelt, tussen 3000 en 8000 dollar om op een boot naar Australië te komen. De schepen zijn vaak slecht toegerust voor de moeilijke vaartocht.

Gerelateerde artikelen