ANP21 sep '11 22:22

Fed zet Wall Street diep in het rood

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York sloten woensdag met zware verliezen. De bekendmaking van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, om langlopende staatsleningen te kopen, kwam niet als een verrassing. De sombere opmerkingen van de Fed over de economie maakten beleggers ongerust.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 238,82 punten (2,5 procent) op 11.124,84 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 35,33 punten (2,9 procent) tot 1166,76 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 52,05 punten (2 procent) tot 2538,19 punten.

De Fed koopt tot eind juni 2012 voor 400 miljard dollar langlopende leningen en verkoopt voor een vergelijkbaar bedrag aan kortlopende staatsobligaties. Hierdoor moet de langlopende rente verder worden verlaagd. De Fed hoopt dat investeerders dan op zoek gaan naar beter renderende beleggingen zoals bijvoorbeeld aandelen en bedrijfsobligaties. Dit moet de bestedingen en investeringen aanjagen. Ook moet de huizenmarkt worden gestimuleerd door de maatregel.

Economie stimuleren

Marktkenners zijn echter sceptisch dat de maatregel zal helpen om de economie te stimuleren en de hoge werkloosheid te verlagen. Ook was er onenigheid binnen de Fed over de ingreep.

De Fed zei verder dat de groei van de Amerikaanse economie zwak blijft en dat de werkloosheid slechts langzaam zal dalen. Volgens de Fed zijn er ,,significante risico's'' voor de economische vooruitblik. Dit maakte beleggers nerveus.

Kredietwaardigheid

Bank of America zakte 7,5 procent. Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van de bank verlaagd. Volgens Moody's is de overheid minder snel geneigd Bank of America te hulp te schieten als de bank in de problemen dreigt te komen. Ook de kredietwaardigheid van Wells Fargo werd verlaagd door Moody's. Wells Fargo zakte 3,9 procent.

Softwareconcern Oracle steeg 4,2 procent. Het bedrijf maakte dinsdag nabeurs beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Branchegenoot Adobe Systems ging 1 procent omhoog.

Hewlett-Packerd

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) won 6,6 procent. Er gaan geruchten dat het bestuur van HP overweegt topman Leo Apotheker te ontslaan.

De euro noteerde 1,3600 dollar tegen 1,3730 dollar aan het einde van de handel in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen