ANP2 dec '11 13:45

Weekeinde van de waarheid voor FNV

AMSTERDAM (AFN) - Hoe kan de FNV de toekomst in? Herman Wijffels en Han Noten die als 'verkenners' de FNV moeten helpen daarop een antwoord te geven, maken zaterdagavond in Dalfsen hun bevindingen openbaar. Vrijdag presenteren zij die al aan het FNV-bestuur en de voorzitters van alle aangesloten bonden, die daar zaterdag verder over praten.

Bijna 2 maanden hebben Wijffels en Noten in alle stilte aan hun taak gewerkt. De afgelopen dagen verscheen in enkele media al iets over de inhoud. Zo zou het op diverse niveaus ontbreken aan leiderschap.

Wijffels en Noten moesten onderzoeken wat er voor nodig is het onderlinge vertrouwen binnen de FNV te herstellen. Dat kreeg een enorme knauw door de heftige discussie binnen de vakcentrale over het pensioenakkoord. Een meerderheid van de aangesloten bonden stemde half september in met het akkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni waren overeengekomen. Maar de twee grootste bonden, Abvakabo en FNV Bondgenoten, stemden tegen.

Lijmpoging

Zij zegden ook het vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die namens de FNV had onderhandeld. Bondgenoten en Abvakabo vonden het niet kunnen dat de vakcentrale de mening negeerde van de bonden die samen de meerderheid van de FNV-leden vertegenwoordigen.

Besloten werd een commissie van goede diensten in te stellen, die moest proberen de breuk te lijmen en te kijken naar de organisatiestructuur. Maar ook dat leverde zoveel geruzie op, dat er eerst twee verkenners aan het werk werden gezet.

Speculaties

Zij hebben de afgelopen weken, samen of apart, gesproken met alle bondsvoorzitters en federatiebestuurders. Dit weekeind moet blijken of alle betrokkenen met de bevindingen van de verkenners verder kunnen.

Binnen de FNV liep, al voordat het conflict in alle hevigheid losbarstte, een traject voor nauwere samenwerking tussen FNV Bouw en FNV Bondgenoten, waarbij nu ook Abvakabo zich heeft aangesloten. Dat leidde tot speculaties dat zij samen verder zouden gaan als de bemiddeling niet slaagt.

Gerelateerde artikelen