ANP2 dec '11 13:45

'Afwaardering Rabobank slechts symptoom'

ANP
ANP

TILBURG (AFN) - De afwaardering van de AAA-status van Rabobank door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is een gevolg van de huidige crisis op de financiële markten. Dat stelde Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance van de Universiteit van Tilburg, woensdag.

S&P veranderde dinsdag de kredietwaardigheid van 37 banken, waaronder de Rabobank, mede door een nieuwe rekenmethodiek. Benink ziet de afwaarderingen zoals bij de Nederlandse bank als onderdeel van een groter geheel. ,,De lagere status is 'slechts' een symptoom van een grotere crisis." De hoogleraar doelt onder meer op de nog toenemende problemen in de financiële wereld.

Volgens Benink lopen de spanningen op de beurzen op, onder meer omdat een geloofwaardige oplossing voor de crisis nog altijd uitblijft. ,,Dat kan grote gevolgen hebben", stelt de hoogleraar. ,,Een enkele afwaardering van een bank wordt iets miniems, als de bom daadwerkelijk barst. De crisis sluimert ook nu verder en het is noodzaak te kijken naar het grotere geheel. Maar in plaats daarvan hebben we met zijn allen de neiging om 'slechts' op de symptomen te reageren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen