ANP2 dec '11 13:43

Beurzen nemen adempauze

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen namen donderdag een adempauze. Na de sterke rally op woensdag, die volgde op de gezamenlijke liquiditeitsactie van centrale banken, besloten beleggers wat winsten te nemen. De stemming werd daarbij enigszins gesteund door goed verlopen obligatieveilingen van Spanje en Frankrijk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 298,14 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 455,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,3 en 0,6 procent. Londen klom 0,4 procent. In New York stonden de beurzen kort na opening tot 0,4 procent lager.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële sector in de eurozone in november het sterkst is gekrompen sinds juli 2009. De inkoopmanagersindex van de industrie nam voor de vierde maand op rij af. Ook was november de eerste maand waarin de industriële productie in alle eurolanden daalde. Eerder op de dag bleek ook dat de productie in China voor het in 32 maanden is gekrompen.

Obligaties

Beleggers hielden hun blik gericht op de obligatiemarkten. Spanje wist met succes 3,75 miljard euro op te halen met de verkoop van obligaties. Het Zuid-Europese land moest wel de hoogste rente in 14 jaar tijd betalen om de leningen te slijten.

Ook Frankrijk ging naar de markt en haalde ruim 4 miljard euro op. De Fransen betaalden voor de leningen zelfs een lagere rente dan voorheen. Volgens marktpartijen was er ruim voldoende vraag naar de Spaanse en Franse obligaties.

5 procent

De rente op Belgische 10-jarige obligaties dook donderdag weer onder de psychologisch belangrijke grens van 5 procent. Sinds het politieke akkoord afgelopen weekend is de rente fors gedaald.

Verffabrikant AkzoNobel verloor 4 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. Financieel topman Keith Nichols liet tijdens een investeerdersdag weten dat de negatieve trend die al in het derde kwartaal zichtbaar werd, zich heeft doorgezet in het vierde kwartaal.

TNT

Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,7 procent. Uitzender USG People was met een plus van 7,7 procent de grootste klimmer in de MidKap na een adviesverhoging door ING. Softwarebedrijf Unit4 was de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen met een min van 2,9 procent.

Swedish Automobile zakte 12,5 procent. Het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars heeft door de financiële problemen nauwelijks auto's geproduceerd en verwacht in 2011 een ,,substantieel'' verlies te lijden.

De euro was 1,3475 dollar waard, tegen 1,3465 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 100,14 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent tot 109,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen