ANP11 mei '11 14:06Aangepast op 11 mei '11 14:22

Kamp: 'buienradar' ter voorspelling pensioen

AMSTERDAM (AFN) - Zoals mensen op de buienradar kunnen zien wat voor weer het wordt, zo moeten ze ook kunnen zien hoe het ervoor staat met hun pensioen en wat ze kunnen verwachten. Dat zei minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag tijdens een bijeenkomst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de informatie voor pensioendeelnemers.

Kamp maakte ook een vergelijking met een dashboard, dat automobilisten tijdens de rit in staat stelt direct hun situatie in te schatten en dat een waarschuwingssignaal geeft als het nodig is. Door goede pensioeninformatie moeten mensen tijdig kunnen inschatten of ze nog wat extra's moeten regelen voor hun oude dag.

Hij waarschuwde dat ingewikkelde informatie ook verwarrend kan werken. Niet alle informatie hoeft van hem in het jaarlijksepensioenoverzicht, maar kan ook worden vermeld op de website van een pensioenfonds.

Pensioensparen

Hij wees hierbij bijvoorbeeld op informatie over de hoogte van administratieve en beleggingskosten bij pensioensparen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft onlangs nog aangedrongen op meer inzicht in de uitvoeringskosten. Volgens de Kamer hebben mensen die verplicht deelnemen aan een pensioenregeling, het recht om te weten hoe er met hun geld wordt omgegaan.

Kamp zei nog in overleg te gaan met de pensioensector en AFM over hoe pensioendeelnemers beter kunnen worden geïnformeerd. Zijn ministerie is bezig met een onderzoek naar de informatieverstrekking. ,,Maar ook zonder die evaluatie weten we al dat de communicatie beter kan. Ik vind dan ook dat de communicatie beter moet'', stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen