ANP17 jun '11 10:59

Ex-werknemers moeten vragen NMa beantwoorden

DEN HAAG (AFN) - Ex-werknemers moeten op basis van de algemeen geldende medewerkingsplicht vragen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beantwoorden. Zij kunnen zich niet beroepen op hun zwijgrecht. Dat meldde de NMa vrijdag naar aanleiding van een recente uitspraak van de rechtbank.

,,Dit is een belangrijke uitspraak voor de NMa, die de kern van ons onderzoekswerk raakt'', zei Henk Don, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van de NMa. ,,Informatie van mensen die bij een bedrijf werken of gewerkt hebben, is belangrijk voor ons om adequaat te kunnen optreden als toezichthouder.''

De uitspraak van de rechtbank volgt op een procedure die werd aangespannen door twee personen die waren beboet door de NMa. Zij kregen een boete omdat zij tijdens een onderzoek geen vragen van de NMA wilden beantwoorden. Beide personen beriepen zich op het zwijgrecht.

Volgens de rechtbank moeten de ex-werknemers volledig meewerken aan het NMa-onderzoek naar hun oud-werkgever. Zij moeten verder een verklaring afleggen over de periode dat zij werkzaam waren voor het bedrijf. Volgens de rechter gaat het daarbij niet om een verklaring van de onderneming. De ex-werknemers kunnen zich dus niet beroepen op het zwijgrecht van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen