ANP12 dec '11 11:40Aangepast op 12 dec '11 18:01

FNV hekelt beperking ziekengeld flexwerkers

ANP Xtra
ANP Xtra

AMSTERDAM (AFN) - De FNV vindt de plannen van het kabinet om het ziekengeld van flexwerkers te beperken ,,ziek en misselijkmakend". De vakcentrale roept de Tweede Kamer op de plannen weg te stemmen.

Nu krijgen alle werknemers in Nederland bij ziekte nog maximaal 2 jaar 70 procent van hun laatstverdiende loon. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil de uitkering voor uitzendkrachten en andere flexwerkers na 3 maanden afhankelijk maken van de periode dat zij hebben gewerkt. De eerste 3 maanden dat zij ziek zijn, krijgen zij nog 70 procent van het laatstverdiende loon. Daarna kunnen zij terugvallen tot maximaal 70 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de bijstand.

,,Dit vergroot de tweedeling in onze maatschappij. Langdurig zieke flexwerkers komen buiten de samenleving te staan'', vindt FNV-bestuurder Leo Hartveld. Uitzendkrachten die een ernstig ongeluk krijgen, wacht de bedelstaf, zo waarschuwt hij.

Ook het CNV is tegen de wijzigingen in de Ziektewet. Het vangnet bij ziekte wordt in deze plannen ernstig afgebroken en het verschil tussen vaste werknemers van bedrijven en hun flexwerkende collega's wordt groter. Mensen met weinig arbeidsverleden en een contract met een korte termijn vallen al na een paar maanden terug naar bijstandsniveau, aldus het CNV.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen