ANP26 feb '11 15:25

Bijna twee weken opstand in Libië

TRIPOLI (ANP) - De opstand van het Libische volk tegen zijn leider Muammar Kaddafi duurt nu bijna twee weken. De bevolking lijkt geïnspireerd door de geslaagde revoluties in Tunesië en Egypte. Hieronder een chronologie van deze dagen in februari:

16: In de oostelijke stad Benghazi gaan duizenden betogers de straat op, na een oproep op een Facebookpagina.

17: Betogers in Benghazi hebben een Dag van de Woede uitgeroepen. Bij gevechten met veiligheidsdiensten komen circa veertien mensen om.

18: De stad al-Baida valt in handen van opstandelingen. Het is de op twee na grootste stad van het land. Soldaten schieten vanuit helikopters op de betogers. Ze doden circa 27 mensen.

19: Het internet in Libië gaat plat.

20: Veiligheidsdiensten schieten met machinegeweren op de opstandelingen. Bij het bloedbad vallen circa 200 doden.

21: Betogers steken de regeringsgebouwen in Tripoli in brand. Steeds meer steden vallen in handen van de anti-Kaddafigroepen. Hele stammen lopen over. Libische ambassadeurs in China en India stappen op. Kaddafi's zoon Saïf al-Islam noemt het dodental zwaar overdreven.

22: Buitenlanders ontvluchten Libië. Kaddafi houdt een tv-toespraak waarin hij dreigt hard op te treden. Zelf zal hij vechten tot zijn laatste druppel bloed. De Veiligheidsraad van de VN komt bijeen en veroordeelt het geweld.

23: Volgens Italië zijn er duizend doden door het geweld in Libië.

24: Kaddafi zegt dat terreurnetwerk al-Qaeda achter de opstand zit. Die zou de jeugd drogeren met pillen in de melk. Hij wijst erop dat hij korter regeert dan de Britse koningin Elizabeth II, namelijk 41 jaar. De gevechten bereiken Zawiyah, 50 kilometer van Tripoli. Een vliegtuig haalt 9 Nederlanders op, 25 andere Nederlanders proberen nog weg te komen. Tienduizenden Tunesiërs en Egyptenaren haasten zich naar huis.

25: Kaddafi belooft geld uit te delen: 375 euro extra per gezin. De Franse president Nicolas Sarkozy zegt als eerste wereldleider dat Kaddafi weg moet, wegens het geweld tegen de bevolking. De EU kondigt aan geen wapens meer te verkopen aan Libië en de Libische tegoeden te blokkeren. De VS beloven ook sancties. Kaddafi zegt dat hij de wapendepots voor burgers zal openen.

26: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt dat Kaddafi de controle kwijt is. De olie-export van Libië daalt naar een minimum.

Gerelateerde artikelen