ANP11 mei '11 07:55Aangepast op 11 mei '11 08:31

'Vriendelijke opening Damrak verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - De koers van de belangrijkste index in Nederland, de AEX, zal woensdag naar verwachting 1 punt hoger aan de handelsdag beginnen. Handelaar Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor sprak van een 'vriendelijke' opening zonder grote uitblinkers.

Positief noemde de handelaar het nieuws van dinsdag over de overname van Skype door Microsoft. ,,Dat heeft weer wat fantasie in de hoofden van beleggers gebracht, dat er mogelijk meer overnames komen.'' Ook wijst Geerken op de veelal beter dan verwachte bedrijfscijfers die met name door grote Amerikaanse bedrijven naar buiten zijn gebracht.

,,Griekenland is een thema dat komt en gaat. Dat valt ook niet een, twee, drie op te lossen'', aldus Geerken. Volgens de handelaar leverde de Griekse staatsveiling dinsdag redelijk wat op.

ArcelorMittal

Bedrijfsnieuws kwam er onder meer van staalconcern ArcelorMittal. Het concern meldde dat het bedrijfsresultaat met ruim 50 procent is toegenomen in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Geerken was te spreken over de opmerking dat ArcelorMittal de hogere kosten voor grondstofprijzen kan compenseren door stijgende verkoopprijzen van staal.

Automatiseerder Ordina meldde het vertrek van topman Ronald Kasteel. Stépan Breedveld zal Kasteel opvolgen.

Zwakte

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis wist de aanhoudende zwakte in Europa op te vangen door groei in de Amerikaanse milieumarkt, Zuid-Amerika en Azië.

De Deense bierbrouwer Carlsberg verwacht een groei van de nettowinst voor 2011 van 20 procent. Het concern signaleerde weer groei in Rusland, een van de belangrijkste markten voor Carlsberg.

AEX

De AEX-index sloot dinsdag 1,4 procent hoger op 361,05 punten. De MidKap-index kreeg er ook 1,4 procent bij op 652,01 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 1,1 tot 1,3 procent.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot dinsdag 0,6 procent hoger op 12.760,36 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,8 procent hoger op 1357,16 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, klom 1 procent naar 2871,89 punten.

Japan

De Nikkei-index in Japan sloot 0,5 procent hoger op 9864,26 punten.

De euro werd voor 1,4395 dollar verhandeld tegen 1,4375 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen