ANP15 nov '11 12:37Aangepast op 15 nov '11 13:24

Crisis drukt innovatiedrift bedrijfsleven

ZOETERMEER (AFN) - De economische crisis tast de innovatiedrift van Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) aan. Krap de helft van de ondernemers heeft dit jaar ten minste één vernieuwing doorgevoerd. Dat is het laagste aantal in 13 jaar tijd. Dat stelde het onderzoeksbureau EIM dinsdag. EIM doet sinds 1999 onderzoek naar de mate waarin ondernemers in het mkb vernieuwen.

De verminderde innovatiedrift is vooral voelbaar bij bedrijven die samenwerken om vernieuwingen te ontwikkelen. Ook zijn steeds minder medewerkers daar specifiek mee bezig. In alle sectoren is per saldo sprake van een daling. In de horeca, transport en overige dienstverlening is deze het sterkst. De vernieuwing binnen industrie en de communicatie lijkt het minst vatbaar voor de financiële malaise op de markten.

Binnen het mkb blijven de vernieuwingen bij het kleinbedrijf, bedrijven met minder dan tien personeelsleden, achter op die van bedrijven waar tot maximaal honderd personen werkzaam kunnen zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen