ANP5 mei '11 19:14Aangepast op 5 mei '11 22:33

Samsung streeft Nokia voorbij in Europa

HELSINKI (AFN) - Het Koreaanse Samsung Electronics heeft het Finse Nokia in het eerste kwartaal van dit jaar van de troon gestoten als grootste leverancier van mobieltjes in West-Europa. Dat heeft onderzoeksbureau IDC donderdag bekendgemaakt.

De verkoop van Samsung-toestellen, waarvan de Galaxy een enorm succesnummer is, steeg in de eerste drie maanden van het jaar in de regio met 5 procent. Daardoor kwam het marktaandeel uit op 29 procent. Nokia zag de verkoop op jaarbasis met 10 procent dalen en zag het marktaandeel krimpen tot 28 procent.

Sinds de jaren negentig was Nokia marktleider in Europa. Nokia maakt nog steeds de meeste mobiele telefoons, vooral voor de opkomende markten. Nokia's marktaandeel in West-Europa in de snel groeiende markt voor smartphones viel terug naar 20 procent, van 41 procent een jaar geleden. Op dit terrein is Apple nu marktleider.

Trends

,,Deze resultaten laten zien hoe beweeglijk de markt is en hoe belangrijk het is om trends niet te onderschatten'', zei een analist van IDC. ,,Nokia is een van de bekendste en meest gewaardeerde merken in Europa, maar Samsung was de eerste die de trend doorhad en daar sneller op reageert.''

Samsung kwam al vroeg met touchscreentelefoons en laat die draaien op het populaire Androidplatform van Google. Ook heeft Samsung veel verschillende types op de markt gebracht. ,,Bedrijven als Nokia kunnen een sterke merknaam en grote marktaandelen hebben zoals Nokia altijd had, maar ze kunnen in een ogenblik voorbij gestreefd worden door de concurrentie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen