ANP18 aug '11 16:35Aangepast op 18 aug '11 16:55

Beurzen Europa en VS kleuren bloedrood

AMSTERDAM (AFN) - De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten doken donderdagmiddag dieper in het rood. De angst voor een nieuwe recessie zette in combinatie met tegenvallende macrocijfers uit de VS het sentiment zwaar onder druk.

De recessievrees werd nog eens gevoed door een rapport van de toonaangevende Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Die schreef dat de VS en Europa ,,gevaarlijk dicht bij een recessie'' zijn aanbeland.

De AEX noteerde omstreeks 16.50 uur 4,5 procent lager op 279,38 punten. De MidKap verloor 5,3 procent aan waarde. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 5,3 procent onderuit.

Niet veel beter

In de Verenigde Staten was het beeld niet veel beter. De Dow-Jonesindex speelde 4 procent kwijt tot 10.955 punten. De bredere S&P 500 verloor 4,2 procent, schermenbeurs Nasdaq daalde 4,6 procent.

Vooral bankaandelen werden door beleggers van de hand gedaan. In Londen zakte Barclays 12 procent en in Frankfurt duikelde Commerzbank 10 procent. Société Générale dook in Parijs ruim 11 procent omlaag. In New York verloor Bank of America 7,5 procent. JP Morgan Chase zakte 4,5 procent.

ING

In Amsterdam daalde ING bijna 10 procent, terwijl verzekeraar Aegon 8,7 procent kwijtspeelde.

Baggeraar Boskalis maakte de grootste smak in de AEX, met een min van bijna 14 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener zag de winst in de eerste helft van dit jaar sterker afnemen dan verwacht door moeilijke marktomstandigheden.

Uitzendconcerns

Uitzendconcerns moesten het ook ontgelden door de afzwakkende economie. Randstad zakte ruim 8 procent, USGPeople ging ruim 9 procent onderuit en was daarmee de sterkste daler in de MidKap.

Andere Amsterdamse hoofdfondsen met verliezen van meer dan 7 procent waren TNT Express, Arcelor Mittal, Air France-KLM en TomTom. Geen enkel AEX-bedrijf stond op winst.

De economische zorgen dreven de prijs van Amerikaanse olie ruim 5 procent omlaag tot 83,15 dollar per vat. De waarde van de euro zakte tot 1,4285 dollar, tegen 1,4430 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Gerelateerde artikelen