ANP28 nov '11 16:25

Bono en Coldplay eren Anton Corbijn

AMSTERDAM (ANP) - Zanger Bono van U2, Chris Martin van Coldplay en de Duitse zanger en acteur Herbert Grönemeyer hebben maandag een eerbetoon gebracht aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam verzorgden ze een live-optreden voor de kunstenaar die met hen samenwerkte.

Corbijn (1955) kreeg uit handen van prinses Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 uitgereikt, een oeuvreprijs voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 75.000 euro.

Corbijn geldt volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds als ,,een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors.'' De fotograaf is een belangrijke ,,beeldmaker en beeldvormer van de populaire cultuur van zijn generatie'', aldus het fonds.

Corbijn portretteerde talloze musici, zoals Elvis Costello, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis en Herman Brood. Tijdens de prijsuitreiking droeg Bono songteksten van Brood voor en werd een videoboodschap van Tom Waits getoond.

Gerelateerde artikelen