ANP6 jun '11 09:13Aangepast op 6 jun '11 09:40

Zorgen over VS zetten beurzen lager

AMSTERDAM (AFN) - Zorgen over de economische ontwikkeling van de Verenigde Staten zetten de Europese beurzen maandag op verlies. Vrijdag kwamen er cijfers naar buiten over de werkgelegenheid in de VS en die ,,vielen flink tegen'', aldus handelaar Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. Het is volgens hem duidelijk ,,dat de groei in de VS aan het verzwakken is''.

Een half uur na de opening noteerde de Amsterdamse AEX-index 0,57 punten lager op 339,68 punten. Een verlies van 0,2 procent. De MidKap-index voor het middensegment stond eveneens 0,2 procent lager op 624,53 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stonden tot 0,4 procent lager.

Ook de Griekse financiële problemen blijven de markt achtervolgen. Griekenland heeft weliswaar vrijdag na veel geharrewar de tweede tranche van de internationale lening gekregen, maar er zijn nu al speculaties over de manier waarop een nieuwe lening zal worden gefinancierd. Mogelijk zullen grote banken een bijdrage moeten leveren.

Imtech

Beleggers in Amsterdam kregen voorbeurs enkele bedrijfsnieuwtjes voorgeschoteld. Technisch dienstverlener Imtech maakte bekend de grootste opdracht in de ruim 150-jarige geschiedenis van het bedrijf te hebben binnengesleept. Imtech gaat circa 800 gebouwen van een Duitse logistieke organisatie energiezuiniger maken. Met het contract, dat een looptijd heeft van ruim 15 jaar, is een bedrag van circa 400 miljoen euro gemoeid. Imtech noteerde een winst van 0,7 procent op 25,46 euro.

AkzoNobel liet weten in China een partnerschap aan te gaan met Quangxi CAVA Titanium Industry voor de levering van titaniumdioxide, een van de grondstoffen voor verf en coatings. De productie van de stof gaan naar verwaching begin 2014 van start. Financiële details over het partnerschap werden niet verstrekt. AkzoNobel stond 0,6 procent hoger.

Biotechnologiebedrijf Agendia

Biotechnologiebedrijf Agendia wil naar de Amsterdamse beurs en mikt daarbij op een opbrengst van 75 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf, dat testen ontwikkelt op het gebied van kanker, maandag bekend. Het bedrijf zei een uitgiftekoers te verwachten tussen de 16,35 en 19,15 euro per aandeel.

De euro noteerde maandagochtend op 1,4640 dollar, tegen 1,4590 bij het slot van de Europese handel op vrijdag.

Gerelateerde artikelen