ANP10 jun '11 15:58Aangepast op 10 jun '11 16:49

AEX blijft in de min

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag in de min. Een tegenvallend cijfer over de Chinese export voedde de zorgen over het economische herstel in de wereld. In New York stonden eveneens verliezen op de borden.

De AEX noteerde drie kwartier voor het slot 1,1 procent lager op 334,44 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 607,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen tot 1,2 procent omlaag en Parijs daalde 1,6 procent. De beurzen in New York gingen een uur na opening tot 1 procent omlaag.

De export van China is in mei minder sterk gegroeid dan in april, vanwege een minder sterke uitvoer naar de Verenigde Staten en Europa. Beleggers vrezen dat dit kan duiden op een afzwakkend herstel van de wereldeconomie.

AkzoNobel

AkzoNobel maakte bekend dat topman Hans Wijers volgend jaar aftreedt. Hij wordt opgevolgd door de Nederlander Ton Büchner. die nu nog aan het hoofd staat van het Zwitserse machinebedrijf Sulzer. Na een positief begin daalde AkzoNobel 0,7 procent.

Het Duitse parlement stemde vrijdag in met nieuwe financiële hulp aan Griekenland. De Duitse regeringspartijen willen dat private investeerders ook een bijdrage gaan leveren aan de hulp. Nederland gaf aan de Grieken niet verder te zullen steunen als Griekenland niet voldoet aan de eisen over hervormingen en bezuinigingen.

Aegon

Aegon was een van de spaarzame stijgers in de AEX met een winst van 0,4 procent na een opwaardering door de Franse bank Société Générale. Staalbedrijf ArcelorMittal ging 0,5 procent omhoog na een positief rapport van Credit Suisse.

TNT Express was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 4,3 procent. Deutsche Bank start het volgen van TNT Express met een verkoopadvies. PostNL daalde 3,8 procent.

Hays

De Britse detacheerder Hays ging in Londen bijna 4 procent omhoog. Britse media meldden vrijdag dat het Zwitserse uitzendconcern Adecco een overnamebod wil doen op Hays van omgerekend 2,4 miljard euro. Adecco verloor 1,8 procent.

De euro noteerde 1,4375 dollar, tegen 1,4520 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.

Gerelateerde artikelen