ANP13 dec '11 10:05Aangepast op 13 dec '11 10:28

Teulings: nu bezuinigen niet goed voor groei

DEN HAAG (AFN) - Bezuinigen terwijl de economie in een recessie verkeert, is niet goed voor de groei. Op korte termijn zorgt dat er zelfs voor dat deze wordt vertraagd.

Dat zei directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in een toelichting op de nieuwste ramingen over de economie. Teulings zou er voor pleiten structurele maatregelen te nemen. Het verhogen van de AOW-leeftijd noemde hij een goed voorbeeld.

Teulings ging niet zo ver dat hij nu adviseert af te zien van bezuinigingen. In februari, wanneer het CPB nieuwe ramingen publiceert, komt hij daar op terug. De onzekerheid van de ramingen is groot omdat moeilijk te zeggen is hoe de Europese schuldencrisis zich zal ontwikkelen.

Donkergrijs

Teulings noemde de huidige situatie waarin de economie zich bevindt ,,niet inktzwart, maar donkergrijs". Volgens hem kon de situatie als inktzwart worden omschreven toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers omviel in 2008. Maar dat we weer in zo'n hele slechte periode komen, is niet uitgesloten.

Volgens hem moet je in een recessie aan financiële markten duidelijk maken wat je doet om de situatie te verbeteren.

Gerelateerde artikelen