ANP8 jun '11 09:24

IMF: verzwakking economie VS tijdelijk

WASHINGTON (AFN) - De vertraging van de Amerikaanse economie is tijdelijk van aard. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken hoeft geen extra steunmaatregelen te nemen. Dat heeft het waarnemend hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), John Lipsky, woensdag gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Volgens Lipsky hangt de tragere groei in de Verenigde Staten vooral samen met de gestegen energieprijzen. Hij verwacht dat de economie in de komende maanden weer gaat aantrekken, geholpen door stijgende exporten en een hoger besteedbaar inkomen. Er bestaat wel een risico dat de werkloosheid oploopt door het trage economische herstel en daarom moeten ontwikkelde economieën doorgaan met het soepele monetaire beleid, aldus Lipsky.

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,8 procent op jaarbasis, in vergelijking met 3,1 procent in het voorgaande kwartaal. De werkloosheid steeg in mei tot 9,1 procent.

Bernanke

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, erkende dinsdag dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is. Hij sloot echter uit dat de Fed extra stimuleringsmaatregelen gaat nemen.

Lipsky gaf verder aan dat Griekenland zeer grote inspanningen heeft gedaan om te bezuinigen en privatiseringen door te voeren om de schuldencrisis aan te pakken. De IMF-voorman zei dat er geen plannen zijn voor een herstructurering van de Griekse schulden.

Lipsky nam in mei de toppositie bij het IMF tijdelijk over na de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn. Lipsky wilde niet ingaan op de discussie of het IMF traditiegetrouw moet worden geleid door een Europeaan. Het IMF heeft tot 30 juni om een opvolger voor Strauss-Kahn te kiezen.

Gerelateerde artikelen