ANP20 sep '11 11:59

Beurzen schudden kredietverlaging Italië af

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdagmiddag stevige winsten zien. Een kredietverlaging van Italië zorgde bij opening van de aandelenmarkten voor enige druk, maar de beurzen wisten zich snel te herstellen. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centrale bank nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen en dat Griekenland een akkoord zal bereiken over verdere noodhulp.

,,Het is enigszins opmerkelijk dat we hoger staan, gezien de negatieve mix aan berichten uit de eurozone. De ratingverlaging van Italië, het staken van valutalijnendoor de Bank of China, een mogelijk referendum in Griekenland en het artikel over Siemens zijn allemaal berichten waar beleggers niet vrolijk van worden. Maar het lijkt wel of er een soort van gewenning heerst in de markt'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 1,3 procent hoger op 278,07 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 471,14 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,3 en 2,1 procent. In Milaan klom de beurs 1,6 procent ondanks de verlaging van de kredietwaardigheid van Italië doorStandard & Poor's.

Afwaardering Italië

De Franse banken, die veel Italiaans schuldpapier bezitten, hadden wel last van de afwaardering van de kredietstatus van Italië. Daarnaast meldde persbureau Reuters dat de Bank of China de handel in valutatermijncontracten en -swaps met Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas heeft gestaakt vanwege deeurocrisis.

Ook schreef de Financial Times dat het Duitse technologieconcern Siemens 2 weken geleden een half miljard euro van een Franse bank heeft gehaald en dat bij de Europese Centrale Bank heeft gestald. Siemens zou het geld hebben weggehaald omdat het zich zorgen maakte over de financiële positie van de bank. Het Duitse bedrijf liet echter weten dat het bericht ,,feitelijk niet juist'' is.

Grootste stijgers

Roestvrijstaalproducent Aperam, uitzender Randstad en bankverzekeraar ING waren met plussen van 2,8 procent de grootste stijgers in de AEX. Elektronicaconcern Philips volgde met een winst van 2,5 procent. Chipmachinemaker ASML was de grootste daler met een verlies van 2,2 procent.

De euro was 1,3692 dollar waard tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen