ANP10 mrt '11 17:45

Zorgen overheersen op beursvloer

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met flinke verliezen gesloten. Nieuwe zorgen over de schuldencrisis in Europa en het herstel van de wereldeconomie zetten de koersen de hele dag in het rood.

In Amsterdam verloor de AEX-index 1,1 procent (4,11 punten) tot 362,14 punten. De MidKap leverde 1,4 procent (8,97 punten) in tot 634,15 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen vielen de hoofdgraadmeters 0,8 tot 1,6 procent terug.

Door de afwaardering van de kredietwaardigheid van Spanje stak de onrust over de Europese schuldencrisis weer de kop op, één dag voor de eurotop in Brussel. Daar willen regeringsleiders de basis leggen voor de definitieve oplossing van de crisis, die eind maart zijn beslag moet krijgen.

Export China

Het bericht dat de export van China in februari veel minder hard steeg dan de import viel ook verkeerd op de beursvloeren. Beleggers interpreteerden het als een signaal dat het herstel van de wereldeconomie hapert.

Aan het Damrak verloor het aandeel Pharming bijna 16 procent tot een waarde van iets minder dan 10 eurocent. Uit een melding bij beurstoezichthouder AFM bleek dat investeringsfond Socius zijn belang in Pharming heeft teruggebracht. Sinds Pharming eind februari bekendmaakte dat een aanvraag voor markttoegang in de Verenigde Staten voor het medicijn Rhucin niet in behandeling is genomen, is de koers ongeveer gehalveerd.

Verkoopdoelstelling Saab

Het aandeel Spyker Cars stond onder druk, omdat de Russische investeerder Antonov in een Zweeds interview zei dat autobouwer Saab de verkoopdoelstelling van 80.000 auto's dit jaar niet zal halen. Spyker, de eigenaar van Saab, ontkende dat de doelstelling is losgelaten, maar kon een koersval van bijna 8 procent niet voorkomen.

Bodemonderzoeker Fugro, een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, publiceerde beter dan verwachte cijfers en toonde zich positief over de omzetontwikkeling dit jaar. Het aandeel daalde in de AEX desondanks 3,6 procent.

Grontmij

Advies- en ingenieursbureau Grontmij meldde over 2010 een omzetstijging van 15 procent tot 922 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 46,5 miljoen euro. Dit was iets minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

De waarde van de euro zakte met 1 dollarcent ten opzichte van de stand bij het einde van de beurshandel op woensdag, tot 1,3805 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 3 procent tot 101,40 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen