ANP2 dec '11 13:45

Wet voor nationalisatie ING lag klaar

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het ministerie van Financiën had in het begin van 2009 ,,in het grootste geheim'' een wet voorbereid waarmee bankverzekeraar ING van het ene op het andere moment had kunnen worden genationaliseerd. ,,Hij lag klaar om door de koningin te worden ondertekend op moment dat nodig zou zijn geweest'', zei oud-topambtenaar Ronald Gerritse van het ministerie van Financiën woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie.

Een overname van ING had een enorm risico voor de Nederlandse staat betekend. ING had in totaal voor 1300 tot 1400 miljard euro aan verplichtingen. Dat was 2,5 keer zo groot als de totale omvang van de Nederlandse economie. Het was daarom de oplossing waarvan Gerritse het ,,Spaans benauwd'' kreeg.

De problemen bij ING ,,hielden maar niet op'', zei Gerritse. Daarom werd de wet voorbereid. Bij Financiën wisten maar zes mensen ervan, op andere departementen alleen de minister. De Raad van State had in het geheim advies uitgebracht. Het was een ,,paardenmiddel'', gaf Gerritse toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen