ANP15 jun '11 18:05Aangepast op 15 jun '11 18:21

'Griekse premier wil nationale regering'

ATHENE (AFN) - De Griekse premier George Papandreou heeft aangeboden ontslag te nemen om een regering van nationale eenheid mogelijk te maken. Dat meldde staatstelevisie woensdag.

Volgens een regeringsbron zou de socialistische premier echter alleen bereid zijn tot aftreden als de nieuwe eenheidsregering de plannen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds steunt en de nodige hervormingen doorvoert. Papandreaou zou zijn aanbod aan de oppositieleider Antonis Samaras telefonisch kenbaar hebben gemaakt. Hij zou tevens bereid zijn af te zien van het premierschap.

Een bron binnen de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Samaras verklaarde dat zijn partij alleen zitting in een regering van nationale eenheid wil nemen als er opnieuw met het IMF en de EU onderhandeld wordt over het reddingsplan voor Griekenland. Ook moet Papandreou niet terugkeren als premier.

Besparingspakket

Griekenland kampt met een enorme schuldenlast en moet om in aanmerking te komen voor miljardenhulp van de EU en het IMF enorme bezuinigingen doorvoeren. Papandreou probeert een besparingspakket ter waarde van 28 miljard euro door het parlement te loodsen. Maar de oppositie verzet zich tegen de bezuinigingsplannen. De regering waarschuwt volgende maand haar rekeningen niet meer te kunnen betalen als ze geen nieuwe geldinjectie ontvangt van het IMF en de EU.

Ook roepen de geplande maatregelen veel weerstand op bij de bevolking. In Athene was woensdag opnieuw een massademonstratie. Daarbij kwam het tot rellen en raakten zeker 12 mensen gewond. Ook is er een algemene staking gaande.

Gerelateerde artikelen