ANP19 aug '11 17:33

Lekkende olieklep Shell dicht

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Olieconcern Shell is er vrijdag in geslaagd de lekkende klep van het productieplatform Gannet Alpha op de Noordzee te dichten. Dat heeft Shell vrijdag bekendgemaakt.

De ontlastingsklep, waar nog minder dan een vat olie per dag uit sijpelde, is door duikers afgesloten. ,,Dit is een zeer belangrijke stap'', zei Glen Cayley, technisch directeur van Shell. ,,Het was een moeilijke en complexe operatie.'' Shell houdt het komende etmaal nauwlettend in de gaten of de afsluiting standhoudt.

Op zee is nog een dunne olievlek zichtbaar van 500 bij 500 meter, wat overeenkomt met ongeveer 0,4 ton olie. De hoeveelheid in zee terechtgekomen olie is inmiddels grotendeels verdampt en biologisch afgebroken.

Vogelspotters

Shell heeft drie schepen in het gebied liggen met apparatuur die de olie kunnen bestrijden. Tot nu was dat niet nodig omdat de meeste olie al weg is. Het olieconcern blijft wel het zeeleven in de gaten houden, onder meer met de hulp van vogelspotters. Maar tot op heden is geen bijzondere impact van de olielekkage op het zeemilieu gezien.

Shell schat dat er sinds vorige week ongeveer 218 ton olie de zee in is gestroomd. Het platform bevindt zich in het Britse deel van de Noordzee, op circa 180 kilometer van Aberdeen.

Gerelateerde artikelen