ANP13 mei '11 14:28Aangepast op 13 mei '11 15:05

'Biobrandstof E10 niet schadelijk voor motor'

DEN HAAG (AFN) - Tanken met de biobrandstof E10, waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd, is geen probleem voor motoren van een auto waarvan de fabrikant zegt dat deze daar niet geschikt voor is. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een duurtest die de ANWB in samenwerking met Europese zusterorganisaties uitvoert.

De ANWB test een auto die volgens de fabrikant niet geschikt is voor deze brandstof. Maar na 7250 kilometer rijden op E10 functioneert de auto nog steeds goed. Na een inspectie is er geen spoor van beginnende roestvorming of vervuiling aangetroffen, aldus de belangenorganisatie.

Toch adviseert de ANWB om bij twijfel geen E10 te tanken. ,,Mocht er verkeerd getankt zijn, dan is het advies om zo snel mogelijk de tank bij te vullen met de voorgeschreven brandstof'', aldus een woordvoerder.

Nog niet uitgebreid verkrijgbaar

De brandstof E10 is in Nederland nog niet uitgebreid verkrijgbaar, wel in landen als Frankrijk en Duitsland. De ANWB krijgt veel vragen over gebruik van E10 in die landen. In Duitsland ontstond zelfs ophef over de milieuvriendelijke benzine na berichten dat E10 schadelijk zou zijn voor ongeveer 3 miljoen auto's in dat land.

Een ingenieur van BMW zei dat eigenlijk alle automotoren door E10 harder slijten. Maar BMW nam direct afstand van die uitspraken. In Nederland kunnen automobilisten op een website van de Bovag zien of hun auto geschikt is voor E10.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen