ANP12 dec '11 07:14

Transport lijdt 400 miljoen schade door files

ANP
ANP

ZOETERMEER (ANP) - Transporteurs hebben in 2010 400 miljoen euro schade geleden door de files op de Nederlandse wegen. In het voorgaande jaar was dat 378 miljoen euro. Dat meldden Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de verladersorganisatie EVO maandag op basis van onderzoek dat TNO voor de brancheorganisaties deed.

De totale schade voor het bedrijfsleven, waarbij ook de indirecte kosten zijn meegenomen, zou volgens de berekeningen 900 miljoen euro tot 1,2 miljard euro bedragen. Dat is net zoveel als in 2009.

Dat de directe schade voor transporteurs hoger uitvalt, komt volgens de brancheorganisaties door de aantrekkende economie, het grote aantal wegwerkzaamheden en extreme weersomstandigheden in 2010.

Knelpunten

De investeringen van het vorige en het huidige kabinet in asfalt hebben mogelijk tot gevolg dat de economische schade dit jaar terugloopt. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de filedruk een stuk lager is dan vorig jaar, aldus TLN en EVO.

De organisaties hebben ook dit jaar een top 20 van duurste knelpunten in de weginfrastructuur in kaart gebracht, waarvan de meeste inmiddels worden aangepakt. TLN en EVO zeggen het te betreuren dat voor sommige 'dure' knelpunten geen plannen bestaan, zoals bijvoorbeeld de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht, de nummer 9 in de top 20.

Gerelateerde artikelen