ANP6 mei '11 17:50

Amerikaans banencijfer stuwt AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurshandel stond vrijdag in het teken van een Amerikaans banenrapport. In de ochtend bleven de beurzen vlak, in afwachting van de cijfers. Toen de banengroei in de middag mee bleek te vallen, gingen de koersen fors omhoog. Het cijfer sterkte het vertrouwen van investeerders in het economisch herstel.

De AEX sloot 1,2 procent (4,3 punten) hoger op 359,12 punten. De MidKap steeg 0,5 procent (2,95 punten) tot 644,77 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,6 procent.

De groei van het aantal banen in april viel aanzienlijk beter uit dan was verwacht. Er kwamen in de VS (exclusief de landbouw) 244.000 banen bij, terwijl was gerekend op 186.000. Vooral in de private sector kwamen er veel banen bij. De werkloosheid steeg tot 9 procent van 8,8 procent een maand eerder.

Herstel op koers

,,Het beter dan verwachte banencijfer heeft de markt een positieve impuls gegeven. Het is een geruststellend stuk data dat suggereert dat het herstel in de VS op koers ligt, hoewel trager dan velen hadden gewenst'', aldus een Britse analist.

Ook op Wall Street werd met instemming gereageerd op het banencijfer. De beurzen in New York stegen in de ochtendhandel tot 1,5 procent.

Olieprijs

Vrijwel alle AEX-fondsen stonden op winst. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond bovenaan de AEX-index met een winst van 3,9 procent. Het bedrijf profiteerde van de scherp gedaalde olieprijs die donderdag zakte tot onder de 100 dollar.

Vrijdag liep de olieprijs in de loop van de dag weer wat op. Rond het slot van de Europese beurzen noteerde een vat Amerikaanse ruwe olie een prijsstijging van 1,7 procent tot 101,50 dollar. De Brentolie steeg met 2,3 procent tot 113 dollar.

Staalconcern

In Frankfurt won Lufthansa 4,1 procent, ook geholpen door een adviesverhoging van UBS. Oliebedrijven deden het minder goed. Shell stond vrijwel onderaan de AEX met een winst van 0,1 procent.

Roestvrijstaalproducent Aperam steeg 2,9 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp stoot zijn roestvrijstaaldivisie af en beleggers speculeerden dat Aperam een bod gaat doen op het onderdeel. ThyssenKrupp won 8 procent.

Slechte leningen

In Londen won Royal Bank of Scotland (RBS) 2,3 procent. De Britse bank leed weliswaar een verlies vanwege slechte leningen in Ierland, maar de verliezen waren kleiner dan in het voorgaande kwartaal.

De euro noteerde 1,4500 dollar. Bij het slot van de handel donderdag was de euro 1,4585 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen