ANP10 mrt '11 12:02

Negatieve stemming Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen waren donderdagochtend negatief gestemd. Een combinatie van onrust in het Midden-Oosten, zorgen over de Europese overheidsschulden en een tegenvallend Chinees exportcijfer, stemde beleggers somber.

Ronds 12.45 uur stond de AEX-index van de Amsterdamse beurs 0,8 procent lager op 363,24 punten. De MidKap-index verloor 0,9 procent tot 637,55 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden minnen van ongeveer 0,8 procent op de borden.

De angst onder beleggers is dat de olieprijsstijging de groei van de wereldeconomie zal hinderen. De olieprijs is de afgelopen tijd hard opgelopen in reactie op de onrust in het Midden-Oosten. ,,Wat opvalt, is de tendens dat de hoge olie nu begint door te werken. De kostprijs van olie is zo sterk opgelopen, dat moet wat doen met de vraag van consumenten'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers.

Pharming

Bodemonderzoeker Fugro, een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, publiceerde beter dan verwachte cijfers en toonde zich positief over de omzetontwikkeling dit jaar. ,,Het bedrijf ziet er erg goed uit. Hoe hoger de olieprijzen, hoe groter de zoektocht naar nieuwe velden'', zei Blok. Het aandeel daalde in de AEX desondanks 2 procent.

Biotechnologiebedrijf Pharming daalde bijna 15 procent. Het aandeel zit al enige tijd in de hoek waar de klappen vallen. Eind februari maakte Pharming bekend dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA een aanvraag voor markttoegang voor Pharming's medicijn Rhucin niet in behandeling neemt. Sindsdien is er ongeveer 50 procent van de koers afgegaan.

Spyker

Autobouwer Spyker Cars werd op de beurs bijna 12 procent minder waard nadat de Russische investeerder Vladimir Antonov in een Zweedse krant had gezegd dat dochterbedrijf Saab zijn verkoopdoelstelling voor dit jaar niet zal halen. Een woordvoerder van Saab zei dat het ondernemingsplan van het bedrijf op koers ligt.

Advies- en ingenieursbureau Grontmij meldde over 2010 een omzetstijging van 15 procent tot 922 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 46,5 miljoen euro. Dit was iets minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel zakte 5 procent.

De euro verloor wat terrein op de dollar. De Europese munt deed 1,3825 dollar, tegen 1,3905 dollar aan het eind van de handel op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen