ANP2 dec '11 13:42

'Kleine openingswinst voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag licht hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen kleine openingswinsten laten zien. Beleggers zullen daarbij een afwachtende houding aannemen voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

,,De AEX zal zo'n 1 punt hoger openen, in navolging van hogere Amerikaanse openingsindicatoren. Het zal waarschijnlijk een rustige dag worden, waarbij vooral wordt gewacht op het banencijfer uit de VS. De verwachtingen voor de banengroei zijn hooggespannen na het sterke banencijfer van de private sector afgelopen woensdag. Daarnaast werpt de EU-top van volgende week al zijn schaduw vooruit'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Franse president Nicolas Sarkozy liet donderdag weten dat Frankrijk en Duitsland zich samen zullen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline. De Franse president ziet ook een belangrijke rol voor de Europese Centrale Bank in het ondersteunen van de Europese economie, maar onderstreepte de onafhankelijke van het instituut.

IMF

Brazilië kondigde aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te willen helpen de schuldencrisis in Europa aan te pakken. De Braziliaanse overheid is bereid het fonds financieel te steunen. Een voorwaarde is wel dat de rol van Brazilië, en mogelijk ook andere opkomende landen, binnen het IMF groter wordt.

Beursbedrijf NYSE Euronext maakte bekend dat de samenstelling van de AEX-index en de MidKap-index bij de kwartaalherziening van de indices, die op maandag 19 december van kracht gaat, niet zal wijzigen. Swedish Automobile zal uit de AScX-index verdwijnen indien het bedrijf bij sluiting van de handel op 12 december nog op het zogenoemde strafbankje van de beurs zit.

Gemengd beeld

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen vrijdag een gemengd beeld zien. Net als in Europa en New York namen de beleggers na de recente sterke stijging wat gas terug. Daarnaast werd gewacht op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal worden vrijgegeven. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent hoger.

De belangrijkste Amerikaanse beurzen eindigden donderdag verdeeld. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 12.020,03 punten. De breed samengestelde S&P 500-index zakte eveneens 0,2 procent tot 1244,59 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,2 procent hoger noteerde op 2626,20 punten.

AEX

De Europese beurzen sloten eerder op de dag lager. De AEX-index in Amsterdam ging 0,9 procent omlaag tot 296,97 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 452,05 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3467 dollar waard, tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,30 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 109,46 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen