ANP15 dec '11 13:51

Bleker: postbezorging op maandag afschaffen

DEN HAAG (AFN) - Als het aan staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) ligt, hoeft er voortaan geen post meer bezorgd te worden op maandagen. Hij wil het aantal verplichte bezorgdagen terugbrengen van 6 naar 5 en zo de maandag schrappen. Dat schrijft Bleker donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de verplichting voor postbedrijf PostNL weg te nemen, wordt volgens Bleker voorkomen dat de postzegelprijs stijgt. Slechts circa 2 procent van de wekelijkse post wordt op maandag bezorgd, schrijft de bewindsman.

Bleker wijst erop dat de hoeveelheid post de afgelopen jaren met 30 procent is afgenomen. Veel post gaat tegenwoordig via het internet. De bewindsman stelt dat ongeveer 85 procent van de burgers het niet erg vindt als er een dag minder post wordt bezorgd.

Spoedeisende post

Spoedeisende post, zoals rouwpost en medische post, moet wel gewoon op maandag bezorgd blijven worden, vindt Bleker.

PostNL is blij met het plan van de staatssecretaris. ,,Wij hebben het zelf voorgesteld'', zei een woordvoerder van PostNL in een reactie. ,,Zakelijke post werd al niet meer bezorgd op maandag, want bedrijven versturen dat doordeweeks. Voor het kleine beetje post wat dan overblijft voor de maandag moet wel het hele haal- en bezorgproces in stand blijven. Dat kost veel geld.''

Debat

Volgende week woensdag staat er in de Tweede Kamer een debat gepland over de Nederlandse postmarkt.

Het aandeel PostNL noteerde in de middaghandel een winst van 4,5 procent. De AEX steeg 0,8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen