ANP6 mei '11 14:52Aangepast op 6 mei '11 16:45

AEX stijgt na meevallend banencijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam ging vrijdagmiddag flink omhoog na de bekendmaking van een meevallend cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten. De groei viel aanzienlijk beter uit dan was verwacht. Een fors hogere opening op Wall Street bood extra steun aan de handel in Amsterdam.

De AEX noteerde een klein uur voor het slot een plus van 1,2 procent op 359,12 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 644,87 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,5 procent.

In april kwamen er in de VS (exclusief de landbouw) 244.000 banen bij, terwijl was gerekend op 186.000. De werkloosheid steeg tot 9 procent van 8,8 procent een maand eerder.

Positieve impuls

,,Het beter dan verwachte banencijfer heeft de markt een positieve impuls gegeven. Het is een geruststellend stuk data dat suggereert dat het herstel in de VS op koers ligt, hoewel trager dan velen hadden gewenst'', aldus een Britse analist.

Ook op Wall Street werd met instemming gereageerd op het banencijfer. De beurzen in New York gingen na ruim een uur handel tot 1,1 procent omhoog.

Gedaalde olieprijs

Vrijwel alle AEX-fondsen stonden op winst. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM won 3,5 procent. Het bedrijf profiteerde van de scherp gedaalde olieprijs die zakte tot onder de 100 dollar. In Frankfurt won Lufthansa 4,6 procent, ook geholpen door een adviesverhoging van UBS.

Roestvrijstaalproducent Aperam steeg 3,4 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp stoot zijn roestvrijstaaldivisie af en beleggers speculeerden dat Aperam een bod gaat doen op het onderdeel. ThyssenKrupp won 8,2 procent.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg vrijdagmiddag met 1,3 procent tot 101,13 dollar per vat. De Brentolie won 2 procent tot 113 dollar per vat. De euro stond op een stand van 1,4505 dollar. Bij het slot van de handel donderdag was de euro 1,4585 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen